Bony żywieniowe dla pracowników – rodzaje i nowoczesne formy dofinansowania posiłków w pracy.

Dlaczego pracodawcy sięgają  po rozwiązania z zakresu dofinansowania żywienia w pracy? Po pierwsze – z uwagi na profilaktykę prozdrowotną w firmie, troskę o zdrowie i wysoką wydajność w pracy.  Po drugie – z uwagi na wytyczne ustawowe, które szczególnie odnoszą się do kwestii zapewnienia posiłków profilaktycznych / regeneracyjnych pracownikom,  wykonującym pracę w trudnych warunkach. Po trzecie – bo w ten sposób mogą realnie pomóc pracownikom, zapewniając im dodatkowe oszczędności w budżecie domowym. Wszystkie powody są dobre, a satysfakcja pracowników może być tym większa, im otrzymane rozwiązania sprawdzą się  w każdych warunkach pracy.

Co to są bony żywieniowe?
 

Bony żywieniowe są jednym z rozwiązań pozapłacowych, które w wygodny i bezpieczny sposób zapewniają finansowanie posiłków i napojów dla pracowników każdej firmy. W oparciu o regulacje prawne i potrzeby własnej firmy pracodawcy mogą zdecydować się na zakup dobrowolnych bonów żywieniowych lub też profilaktycznych.

Bony żywieniowe, czy  profilaktyczne – wybór należy do pracodawcy
 

Bony żywieniowe dobrowolne, jak sama nazwa wskazuje są świadczeniem dodatkowym, dobrowolnie przyznanym przez firmę. W oparciu o wartość nominalną bonu - każdy pracownik może wymienić go na ciepły posiłek w określonych punktach gastronomicznych na terenie kraju.

W obrocie są też bony profilaktyczne, których wydatkowanie musi być ściśle powiązane z trudnymi warunkami pracy pracownika. Taki obowiązek nakłada na pracodawcę  m.in. art. 232 ustawy z dnia 26.06.1974 r. Kodeks pracy (t.j. Dz. U. z 2018 r. poz. 917 ze zm.)  z którego wynika, że pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwym przysługuje nieodpłatnie posiłek w formie jednego dania gorącego oraz napoje, dostosowane rodzajem i temperaturą do warunków wykonywanej pracy. Posiłek powinien posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal oraz zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów i 15% białek.

Bonem profilaktycznym pracownik może dodatkowo zapłacić w sklepie spożywczym, wybierając do koszyka produkty, z których samodzielnie przygotuje ciepły posiłek w warunkach domowych. Rodzaj i typ obiektu / punktu gastronomicznego, w których można zapłacić bonem określa ustawa zasadnicza o żywieniu profilaktycznym. Pracodawca powinien również pamiętać o tym, że bony profilaktyczne nie nadają się dla pozostałych pracowników firmy, zatrudnionych np. w biurowcu. Z myślą o dofinansowaniu żywienia również tej grupie zatrudnionych, można  wybrać dobrowolne bony żywieniowe lub też ich nowoczesny odpowiednik, czyli przedpłaconą kartę żywieniową.

Bony żywieniowe w dobie transformacji cyfrowej
 

Postęp w dziedzinie cyfrowych rozwiązań płatniczych spowodował, że tradycyjne bony żywieniowe w formie papierowej zaczęły wypadać z obiegu. Zastąpiły je przedpłacone karty żywieniowe, innowacyjny benefit w polskich firmach.

Rosnące trendy w obszarze płatności kartą potwierdza również badanie  „Płatności  bezgotówkowe oczami Polaków, 2019 Pollster, z którego wynika, że tylko w roku 2019 ponad 79% Polaków dokonywało płatności kartą, rezygnując z  transakcji gotówką.

Gotowość Polaków do płatności cyfrowych wzrasta,  a kolejna karta w ich portfelu zawsze będzie pod ręką. Płatności kartą, szczególnie w obecnych czasach są rozwiązaniem bezpiecznym i pożądanym przez pracowników. Płacąc kartą zyskują szerokie możliwości płatnicze (przez terminal, zbliżeniowo, w aplikacjach Google Pay ™ i Apple Pay), bez względu na miejsce wykonywanej pracy. Przerwa na posiłek jest  zatem zawsze możliwa.

Bony żywieniowe, a karta – oszczędności fiskalne dla pracodawcy
 

Zasady korzystania z bonów żywieniowych oraz  kart żywieniowych  (karta przedpłacona) reguluje §2 ust. 1 pkt 11 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. (Dz. U. 1998, nr 161, poz. 1106 z późniejszymi zmianami). W praktyce oznacza to, że pracodawcy decydując się na dobrowolne dofinansowanie posiłków do kwoty 190 zł /miesiąc,  mogą zaoszczędzić na składkach ZUS na każdą zatrudnioną osobę w firmie.  W przypadku karty żywieniowej roczna suma oszczędności na pracownika może wynieść do 462 zł. (Art. 15 ust. 1 Ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku od osób prawnych (Dz. U. 2017.2343 t.j.) Skala oszczędności pomnożona przez liczbę osób, zatrudnionych w firmie może być ogromna. Oszczędności odczuje też pracownik - i to nie tylko w miesięcznym budżecie domowym, ale i na składkach ZUS – w skali roku na poziomie 289 zł.

Bony żywieniowa, a karta – ograniczona funkcjonalność
 

Główną zaletą kart żywieniowych, np. karty lunch Edenred jest przede wszystkim elastyczność . Pracodawca zasila dowolną liczbę kart, dowolną kwotą, przed dowolny okres w ciągu roku. Pracownik z kolei może otrzymane w takiej formie pieniądze wydać tak, jak tylko zechce - w dowolnych punktach gastronomicznych na terenie kraju, w cateringu firmowym, jak np. Pan/Pani Kanapka - popularni dostawcy posiłków do biura każdego dnia. Kartą lunch  pracownicy zapłacą również w maszynach wendingowych oraz zrealizują zamówienia w dostawie online (bez PIN do 100 zł), czy też  płacąc za zamówienie zbliżeniowo – bez dotykania terminalu płatniczego, dodając swój telefon do aplikacji Google Pay™ i Apple Pay.

Kolejną zaletą kart lunch jest ich funkcjonalność. Pracownicy mogą skorzystać z niej bez względu na miejsce wykonywanej pracy – w biurze, na home office, w podróży. Ponadto w sytuacji, jeśli w danym miesiącu pracownik nie wykorzysta wszystkich środków na karcie, powiększą jej saldo w kolejnym miesiącu. O tym warto pamiętać, bowiem w przeciwieństwie do bonów żywieniowych, pracownik nie traci na niezrealizowanych transakcjach w danym miesiącu.

Bony żywieniowe, a karta - zdrowie pracownika
 

W profilaktyce prozdrowotnej firmy nie bez znaczenia pozostaje kwestia zdrowej i zbilansowanej diety pracowników. Ci, którzy odżywiają się regularnie, z zachowaniem dogodnej diety i preferencji żywieniowych pracują wydajniej, i to nawet o 20% -  wynika z badań WHO. Regularna dieta wspomaga odporność organizmu, ogranicza podatność na zachorowania. To szczególnie ważne w okresie jesienno - zimowym, kiedy podatność na zachorowania wzrasta, a to z kolei ogranicza potencjał produkcyjny firmy.   

Swobodę wyboru posiłków mogą zapewnić pracownikom wyłącznie te rozwiązania, które nie ograniczają ich płatności w preferowanych lokalach gastronomicznych. Takie możliwości daje bez wątpienia przedpłacona karta żywieniowa, zaś ogranicza bon żywieniowy.

Bony żywieniowe, a karta - logistyka zamówień
 

Decydując się na wybór między bonami, a kartami żywieniowymi warto przeanalizować swój wybór jeszcze pod kątem kosztów, możliwości logistycznych i administracji całego procesu zakupowego.Zamawiając bony do firmy pracodawcy muszą się liczyć z potrzebą częstszych zamówień (bony mają krótszy okres ważności niż karta przedpłacona), jak również z wygospodarowaniem miejsca do ich przechowywania. W przypadku zamówienia kart proces ich dystrybucji do firmy – a następnie do rąk pracownika odbywa się tylko jeden raz. Kolejne doładowania karty można zlecić online do dystrybutora kart, w tym przypadku firmy Edenred.

Jeśli jeszcze zastanawiasz się, czy warto włączyć do swojej firmy dofinansowanie żywienia – wybierz nowoczesne rozwiązania Edenred. Karta lunch jest jedynym benefitem żywieniowym w Polsce, wyróżnionym Certyfikatem Wellbeing Institute.

Oceń artykuł:
Średnia ocen: 5
Opinii: 1