Motywacja pracownika nie zawsze musi być procesem kosztownym. Często, otwartość pracodawcy na nowe / nieszablonowe rozwiązania pozapłacowe (benefity) może wpłynąć korzystnie nie tylko na wizerunek jego firmy, ale również na dodatkowe oszczędności w budżecie firmowym i w wynagrodzeniu pracownika – zwiększając jego dochód netto.
Pracodawca wybierając m.in. Kartę lunch dla pracowników swojej firmy – może oszczędzić na składkach ZUS do kwoty 462 zł rocznie / na jednego pracownika, o ile ww. świadczenie nie przekroczy miesięcznie kwoty 190zł/ os.
[1] (§2 ust. 1 pkt 11 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r.)
Taka forma dofinansowania posiłków/lunchy nie wymaga również organizowania w firmie funduszu socjalnego, jest tania w obsłudze, a dodatkowo zwiększa przychód netto pracownika - o około 24 zł miesięcznie (około 289 zł rocznie). Z jego perspektywy to zdecydowanie korzystniejsze rozwiązanie, aniżeli gotówka / premia otrzymana na konto, od której zostaną potrącone składki ZUS.
[1] §2 ust. 1 pkt 11 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r.)