Jak Polacy jedzą w pracy? Najedzony pracownik to korzyść dla całej firmy.

„Kto nie wyda na kucharza, ten wyda na lekarza” – może się wydawać, że takie powiedzenie nie ma racji bytu w biznesie. A jednak najnowsze badania wskazują, że konsekwencje niewłaściwego odżywiania uderzają nie tylko w pracowników, ale i w firmy.

Badania PARP wskazują, że przeciętny pracownik spędza w swojej pracy ponad 40h tygodniowo. Dodatkowo nawet po opuszczeniu fizycznie murów biura nadal ponad 50% pracowników myślami pozostaje przy projektach i obowiązkach, które musi wykonać. A żeby mieć na nie siłę i energię, a także zdrowie trzeba zadbać o dostarczenie organizmowi odpowiedniego paliwa. Niestety, polskim pracownikom wciąż wydaje się, że w pracy należy poświęcić się… jedynie pracy.

Brak czasu, miejsca i pieniędzy
 

Wyniki badania Edenred IPSOS 2018 ukazują, że aż 40% Polaków nie jada w pracy regularnie. 6% z nich przyznaje, że nigdy w pracy nie je posiłku! Wśród najczęściej pojawiających się powodów, dla których aż 80% pracowników nie je obiadu w pracy jest brak czasu, miejsca do spożycia posiłku, a także brak pieniędzy. To elementy, na które pracodawca ma ogromny wpływ. Poprzez odpowiednią dbałość o swoich pracowników, np. poprzez wprowadzenie Kart Lunch Edenred, nie tylko może wpłynąć na zmiany przyzwyczajeń żywieniowych. Pozytywne efekty zauważyć będzie można w wielu dziedzinach.

Koszty, zwolnienia i zła atmosfera
 

Przede wszystkim zdrowe i regularne odżywianie wpływa na ogólne dobre samopoczucie każdego człowieka. Dzięki czemu spada poziom zmęczenia, mija drażliwość i zły nastrój, rzadziej pojawiają się bóle głowy. Dodatkowo polepsza się umiejętność skupienia uwagi, a także poprawia się odporność. O którą w Polsce szczególnie trzeba zadbać. ZUS alarmuje, że w samym 2017 roku pracownicy spędzili na L4 łącznie aż 229 mln dni. Tym samym na zasiłki chorobowe polskie zakłady pracy wydały aż 6,3 mld złotych, dokładając je do ponad 11 mld wydanych przez ZUS. Dodatkowo oprócz kwestii finansowych częsta absencja pracowników oraz spadek retencji sprawia, że atmosfera w firmie staje się napięta, pracownicy zastępujący swoich kolegów są przepracowani i koło złego poczucia się zamyka.

Zwrot z inwestycji, nowe możliwości i zdrowie
 

Jednym ze sposobów na poprawę tego stanu rzeczy, są odpowiednio dobrane świadczenia pozapłacowe. Aż 82% pracowników uważa, że poprawiają one życie firmowe – wynika z raportu HBR i Edenred Trendy HR 2017. Zaś w badaniu Edenred IPSOS aż 75% badanych przyznało, że karty żywieniowe to ich ulubiony benefit. Nic dziwnego. Karty lunch przyczyniają się bowiem do zwiększenia możliwości żywieniowych pracowników, motywują do jedzenia posiłków w czasie pracy, przy mniejszych nakładach finansowych z osobistego budżetu. W ten sposób pracodawcy nie tylko pokazują jak troszczą się o swoich pracowników, wpływają pozytywnie na ich samopoczucie, ale przede wszystkim skutecznie poprawiają atmosferę w firmie.

 

posiłki

Oceń artykuł:
Średnia ocen: 0
Opinii: 1